ΟΔΗΓΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΞΕΚΙΝΑΣ ΕΔΩ!

ΟΔΗΓΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΞΕΚΙΝΑΣ ΕΔΩ

25 Απριλίου 2013

Πως θα διώξεις το λίπος.

Οι "παλιοί" ίσως παρατηρήσετε πως έσβησα τα κατεβατά που είχα γράψει πριν χρόνια, ως ενθουσιασμένος νεαρός φοιτητής. Ο λόγος είναι οτι αφότου πλέον έχω αναλάβει 3ψήφιο αριθμό αθλητών/ μαθητών και έχοντας μιλήσει με χιλιάδες άτομα για θέματα fitness/προπόνησης/ διατροφής, έχω μάθει (νομίζω) να περνάω το μήνυμα άμεσα και χωρίς περιττές αμπελοφιλοσοφίες.

Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να ρίξετε μια ματιά στα δεκάδες βίντεο διατροφής και προπόνησης που έχω φτιάξει. Νομίζω πως ο προφορικός λόγος είναι πολύ πιο άμεσος απο το γραπτό και θα σας βοηθήσει περισσότερο.

Για τους γραπτούς τύπους, here we go.

Σκοπός του σημερινού μου άρθρου είναι να αναστρέψω -κάπως- το έγκλημα κατά του μέσου Ελληνα το οποίο λέγεται "έλλειψη διατροφικής παιδείας", "διατροφικός αναλφαβητισμός"
Διοτι είναι έγκλημα να τέλειωσα το σχολείο και να μην ήξερα τι είναι οι θερμίδες, πως χάνει βάρος ένας άνθρωπος, πως ελέγχεται όλο αυτό, τι δίνει το ψωμί κλπ. Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα της αμάθειας. Δε θα το αναλύσω άλλο γιατί θα γίνω βαρετός.
Ξεκινάμε.

Οπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και ο άνθρωπος για να λειτουργήσει και να συνεχίσει να ζει χρειάζεται ενέργεια. Υπάρχουν 2 μορφές ενέργειας. Η εξωτερική (φαγητό) και η εσωτερική (το αποθηκευμένο λίπος). 
Οταν η ενέργεια που μπαίνει στο σώμα μας είναι περισσότερη απ' όση χρειαζόμαστε, το σώμα την αποθηκεύει ως λίπος για το μέλλον. Ετσι "παχαίνεις".
Οταν η ενέργεια του φαγητού δεν αρκεί για να καλύψει τις καθημερινές απαιτήσεις του σώματος, το σώμα καίει την αποθηκευμένη ενέργεια, την εσωτερική, το λίπος.  Ετσι "αδυνατίζεις".

Ενας τρόπος που οι άνθρωποι μετράμε την ενέργεια είναι οι θερμίδες. Οι θερμίδες έρχονται με απλά μαθηματικά απο τα 3 θρεπτικά στοιχεία που σίγουρα έχεις ακούσει. Διατροφική πρωτεϊνη, υδατάνθρακες και λιπαρά. (Και αλκοόλ αλλά αυτό δεν είναι για τώρα).

Αρκετά με τα περι βιολογίας. 

Για όσους θέλουν να μάθουν να ελέγχουν το βάρος τους, κάποιοι χρησιμότατοι αριθμοί είναι οι εξής:

Θερμίδες για διατήρηση βάρους = κιλά σου *27
Θερμίδες για αδυνάτισμα (γράμμωση) = κιλά σου *20
Θερμίδες για αύξηση βάρους = κιλά σου *33

Οι αριθμοί αυτοί είναι προσεγγιστικοί αλλά πέφτουν πολύ μέσα. Υπάρχουν φόρμουλες και τυπολόγια διατροφολογίας, που όμως στην παρούσα φάση μόνο σύγχυση θα προκαλέσουν.

Ηδη ξέροντας το "κιλά μου *20 για συνολικές θερμίδες" έχεις μια πολύ χρήσιμη πληροφορία ωστε να καταφέρεις να αδυνατίσεις. Θα πούμε άλλους 3 αριθμούς για να γίνει αυτό με περισσότερη ακρίβεια και να θεωρηθεί ισορροπημένη διατροφή (τι όρος!).

Διατροφική πρωτεϊνη = κιλά σου *2. Αν είσαι υπέρβαρος τότε (ύψος σου - 100) *2. Ειτε κάνεις αδυνάτισμα είτε στεγνό όγκο, αυτός είναι ένας πολυ "σωστός" αριθμός ημερήσιας πρωτεϊνης.

Υδατάνθρακες = κιλά σου *1,5 -3. Ανάλογα πόσο αυστηρός θες να είσαι.
Λιπαρά = κιλά σου *0,5.

Εχεις 4 αριθμούς που θέλω και πρέπει να "χτυπάς" τη μέρα.

Αφού τώρα ξέρεις τους αριθμούς σου, σειρά έχει να διαλέξεις σε πόσα γεύματα θα τους χωρίσεις.
Προλαβαίνω οτι το "6 γεύματα τη μέρα" αν και κάποιους τους βολεύει, δεν είναι απαραίτητο και πιθανόν να κουράζει. Στους περισσότερους ασκούμενους θα πρότεινα 3 γεύματα τη μέρα, πρωί-μεσημέρι-βράδυ.
Προσωπικά ακολουθώ λόγω βολικότητας τη μέθοδο της διαλειμματικής νηστείας όπου δεν τρώω πρωινό και τρώω τα στοιχεία που χρειάζομαι σε 2 γεύματα. Μεσημεριανό και βραδινό.

Για να σε διευκολύνω θα δώσω μια ακόμα πολύ πολύ γενική οδηγία για να μπείτε στο κλιμα:
-Κρέατα, κοτόπουλο, ψάρια, θαλασσινά σχεδόν όσα θες. Ισως και μισό κιλό τη μέρα.
-Γιαούρτι 2% όσο θες. Ισως και 1 κιλό τη μέρα.
-Οσπρια και λαχανικά. Το ίδιο. Αν πεινας κατέβασε μιση κατσαρόλα φακές. Ή τεράστιες πιατέλες με ψητά λαχανικά με μπαχαρικά κλπ.
ΟΜΩΣ, γλυκά, ψωμιά, παξιμάδια, μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά, βρώμη, fastfood, λάδια, φυστικοβούτυρα, σοκολάτες, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και παρόμοιες θερμιδικές ΒΟΜΒΕΣ, πρέπει να περιοριστούν σε ποσότητες μωρού! 
Και επειδή η εμπειρία μου λέει ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε καλοί σε τέτοιες λεπτομέρειες μετρήσεις και στερήσεις, θα προτείνω να κοπούν μαχαίρι τα παραπάνω. Τιποτα, καθόλου, ποτέ μέχρι να στεγνώσεις και να είσαι ικανοποιημένος απο τον καθρέφτη σου.

Μπορείς να τα τρως ελεγχόμενα αλλά η "δίαιτα" σου θα διαρκέσει  πολύ. Και οι περισσότεροι, απ όσο ξέρω τα θέλετε όλα γρήγορα, αν όχι χθες.
Μελέτησε όσα είπαμε σήμερα, και αν θες τα υπόλοιπα βίντεο διατροφής, εφάρμωσέ τα και το αποτέλεσμα θα έρθει.

Κλείνω με ένα προσωπικό παράδειγμα διατροφής μου σε περίοδο αδυνατίσματος:
-Πρωινό τίποτα. 1 λίτρο νερό

-Μεσημεριανό:
1 λίτρο νερό, μισό κιλό 
γιαούρτι 2% με ελάχιστο μέλι, απεριόριστη ποσότητα λαχανικών, 3-4 καραμέλες.

-Βραδινό:
1 λίτρο νερό
300-400γρ κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι. 
απεριόριστη ποσότητα λαχανικών ή μισή κατσαρόλα πηχτά όσπρια (250γρ ξηρά)


Οτιδήποτε παραπάνω πούμε στο κομμάτι αυτό θα ήταν γενικότητα. Προτείνω να δεις τα βίντεό μου για να φτιάξεις αναλυτικά τη διατροφή σου με βάση τα στοιχεία αυτά. 

Αν το άρθρο αυτό σε βοήθησε, είμαι σίγουρος πως θα βρεις πολύ χρήσιμα τα εξής:

- Το e-Book- Οδηγό διατροφής "Zagos Nutrition Methods" 38 σελίδων. 
Περιέχει προσωπική διατροφή με 1600 εύκολα γεύματα προσαρμοσμένα στα κιλά σου, είτε για αδυνάτισμα είτε για όγκο με τεράστια ποικιλία τροφών και ευελιξία ωραρίων. Επίσης αναλυτικά βήματα σχεδιασμού διατροφής για δική σου έξτρα γνώση, παραδείγματα διατροφών, συχνές απορίες και οδηγό συμπληρωμάτων. Οποια γνώση έχω πάνω στη διατροφή, υπάρχει σε αυτό το e-Book.

- Το e-Book- Οδηγό προπόνησης "Zagos Training Methods" 40 σελίδων.
 Μέσα έχει αναλυτικά τα πιο αποτελεσματικά προγράμματα για γυμναστήριο, για το σπίτι, ασκησιολόγιο και οδηγίες εκτέλεσής τους. Όποια γνώση έχω πάνω στη γυμναστική υπάρχει μέσα σε αυτό.

Για προσωπική επικοινωνία ή περισσότερο υλικό, θα με βρείς εδώ:
Facebook page: Tasos Zagos
Youtube channel: www.youtube.com/c/tasoszagos/videos
Instagram: www.instagram.com/tasoszagos
zagostraining@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου